DMM header vallei tekst

Ontdekken


20 september 2018


Ontdekken

Ik zit met vragen, zegt Joop. Steeds gaat het mis. Kies ik weer voor een vrouw die in de vernieling zit. En die me dan toch weer verlaat. Hoe kan het toch, vraagt Joop zich af, dat hem dat steeds weer overkomt. Joop vertelt over zijn relaties. Vroeger was hij heel gesloten, maar nu niet meer. Hij weet hoe dat is gekomen, door het contact met goede mensen. Die hebben hem een veilig gevoel gegeven. 

Joop staat stevig in de wereld. Maar een langdurige intieme relatie aangaan, dat lukt niet. Hij voelt zich aangetrokken tot vrouwen met een psychische problematiek. Terwijl ergens diep van binnen een stem hem dan telkens wel even kriebelt. Een stem die vraagt, moet je dit wel doen, Joop, haar nu in huis nemen. Joop negeert die vraag steeds. Het brengt hem blijkbaar ook wel iets, zo zorgzaam zijn voor een ander. Ja, hij gunt het iemand zo, een beter leven. Hij weet wat het is om in de goot te belanden, en weet ook wat andere mensen dan voor je kunnen betekenen. Vertrouwen geeft hij gemakkelijk, maar het dan niet terugkrijgen is een zware teleurstelling. Het maakt hem ook boos. Boos op zichzelf, dat hij er iedere keer weer in tuint. Waar hoopte je de laatste keer op? Dat zij inzicht zou  verwerven over zichzelf, over waarom ze naar drugs greep. Eigenlijk waarschuw ik mezelf wel van te voren, maar ik luister niet naar mezelf.

Het voelen en benoemen van wat hij voelt, als het waarschuwende stemmetje in hem klinkt, daar wil Joop langer bij stil kunnen blijven staan. Wat zijn gevoel precies is en wat de behoefte is die daaraan ten grondslag ligt. Joop wil voelen dat hij ergens voor leeft. Tegelijk blijkt vrijheid ervaren en op reis kunnen gaan voor Joop ook een belangrijke waarde. Maar vrijheid zonder een verder betekenisvol leven leiden voelt voor hem als waardeloos.

Wanneer heb je eerder dat gevoel gehad dat je je leven als zinvol hebt ervaren? Joop heeft voor zijn zieke moeder veel gezorgd en voor zijn jongere broertje. Op sjabbat leek hij wel de vaderrol te vervullen. Het zorgen voor de ander is een diep verankerd patroon. En hoe zorg je nu goed voor jezelf? Wat zou je bijvoorbeeld tegen iemand zeggen die altijd mantelzorger is? Doe eens iets leuks voor jezelf en waar heb jij nu eigenlijk behoefte aan. Joop denkt na over zijn eigen woorden. Hij is ooit eens bij Limmoed geweest, is daar als vrijwilliger ook actief geweest. Dat voelde tegelijkertijd als een warme deken. Je kunt dan op zoveel manieren ontdekken en ervaren hoe je je joods zijn wilt beleven. Joop heeft toen heel veel ontvangen. Openheid, vertrouwen, respect, vriendelijkheid, erkenning en verbinding. Verbinding met z’n roots en met anderen.
Er is weer een Limmoed aan het eind van het jaar in Londen. Daar gaat hij naar toe. Om daar in het nieuwe het vertrouwde te ontdekken. 

Petra ter Berg