DMM header vallei tekst

Worden


14 december 2015


Worden

Nu de bomen kaal zijn, kun je door de takken heen de maan zo mooi zien schijnen. Het joodse jaar is een maanjaar. Elke nieuwe maand begint pas als de omloop van de maan weer voltooid is. Dat is een bijzonder moment om bij stil te staan en een moment om te vieren.

Rachel Ray Lehhrer Faust maakte er een schilderij over. Het staat voorop het boek Because God loves stories van Steve Zeitlin. Zij schilderde het toen de eerste mens op de maan geland is. Het geeft haar herinnering weer aan het vieren van het begin van de nieuwe omloop van de maan, zoals dat in haar jeugd gebeurde.

Er straalt ondanks de winterse koude warmte van dat vieren af. Het is een vieren van het vertrouwen in het doorgaan van de natuur. In die sikkel die maar blijft worden, elke maand weer, als onderdeel van de hele wordende natuur. De wordende maan roept bij mij een verbinding op met de betekenis van de Godsnaam die in het Hebreeuws uit vier letters bestaat, de jod, de hee, de wav en de hee. Zij betekenen 'Ik Ben Wordende'. En ook wij mensen zijn niet af, maar 'wordende'. Elke dag zijn wij bezig te streven naar te zijn wie wij willen zijn, naar hoe wij mens willen zijn. Zolang als wij leven. Het vertrouwen dat het goed komt met ons mensen, maakt de maan daar in die koude winternacht even zichtbaar. De maan blijft, heel bescheiden, ons steeds weer herinneren aan het hebben van vertrouwen.

Petra ter Berg